• Stránkové hodiny počas letných prázdnin

          • Všetkým našim študentom prajeme príjemné prežitie letných prázdnin!

            V prípade potreby oznamujeme stránkové hodiny počas júla a augusta 2024:

            1. 7. – 4. 7. 2024  (pondelok až štvrtok)   8,00 – 11,00

            8. 7. – 12.7.2024  (pondelok až piatok)    8,00 – 10,00

            26.8. – 30.8.2024 (pondelok až piatok)    8,00 – 11,00

            Ak budete potrebovať vybaviť neodkladné veci v prázdninovom období mimo stránkových hodín, kontaktujte nás mailom na adrese: tajomnicka@oaikba.sk.

          • Eisenstadt, exkurzie

          • Dňa 18. júna a 25. júna 2024 sme navštívili Eisenstadt, hlavné mesto spolkovej krajiny Burgenland. Našou zastávkou bol zámok Esterházy, ktorý patrí medzi najkrajšie barokové zámky v Rakúsku. Tento zámok poskytuje jedinečný pohľad na honosný život kniežacieho dvora a dodnes je centrom bohatého kultúrneho diania v Burgenlande, pričom je často dejiskom slávností a spoločenských podujatí. Zaujímavosťou je, že na zámku pôsobil vyše 30 rokov významný skladateľ Joseph Haydn. Počas našej prechádzky mestom sme navštívili aj Haydnkirche a nádherný zámocký park. Všetci sme boli očarení krásou a históriou tohto mesta, ktoré nám poskytlo jedinečné zážitky a vedomosti.

          • Spoznávame Tatry

          • II. A trieda navštívila  Tatranskú Lomnicu a múzeum TANAPu, prešli náučným chodníkom Monkovej doliny, dozvedeli  sa veľa o Vysokých Tatrách a naučili sa, čo a ako máme byť zbalení na turistiku. Tiež spoznávali goralskú kultúru v Ždiarskom dome, zažili goralskú svadbu a na záver  so sprievodcom prešli Beliansku jaskyňu a spoločne zdolali 874 schodov.  Odniesli si nezabudnuteľné zážitky:)

          • Mníchov, exkurzia

          • Vybraní žiaci sa zúčastnili 1-dňovej  exkurzie do Mníchova. Navštívili radnicu, prešli sa po známej ulici  Maximilianstrasse, v obci Hohenschwangau navštívili zámok Neuschwanstein. Aj napriek trochu daždivému počasiu, mali možnosť precvičiť si nemecký jazyk  v domácom prostredí, bližšie sa spoznať a odniesť si nové poznatky a zážitky.

          • Návšteva NBS

          • V NBS sme navštívili výstavu "Od slovenskej koruny k Euru". Dozvedeli sme sa, aké aktivity zastrešuje Národná banka Slovenska, ako vznikajú a končia bankovky aj mince, z akého materiálu sú vyrobené, pozreli sme si vystavnú miestnosť s interaktívnymi prvkami a na záver vyrazili vlastnú mincu na pamiatku.

          • Sprievodcovia v historickom centre Bratislavy

          • V rámci maturitného týždňa dostali žiaci tretieho ročníka príležitosť vyskúšať si svoje schopnosti v oblasti cestovného ruchu. Na hodine v teréne venovanej predmetu Cestovný ruch sa vžili do role sprievodcov cestovného ruchu a so zanietením predstavili svojim spolužiakom zaujímavé historické pamiatky nášho hlavného mesta, Bratislavy. Aby táto skúsenosť bola ešte zaujímavejšia a náročnejšia, informácie o histórii a kultúre mesta prezentovali v nemeckom jazyku, čím si prehĺbili svoje jazykové znalosti a získali praktické skúsenosti.

          • Exkurzie počas maturít

          • Naši žiaci v maturitnom týždni využili spoločne strávený čas nielen na upevnenie vzťahov medzi sebou, a učiteľmi, ale aj na zmysluplné spoznávanie nepoznaného a zážitkové vyučovanie v prírode,   napr. 

            - ziaci I.A, I.C, I.E, II .D  sa zúčastnili celodenného výletu do Family parku v Rakúsku, užili si množstvo atrakcii v tomto zabavnom parku,

            - II.A  načerpala sily v Sade J.K. pred exkurziou v ČSOB, kde mali  žiaci možnosť oboznámiť sa témami zapojenie umelej inteligencie do procesov banky, kyber bezpečnosť, súčasné trendy v HR oblasti (čo by mal zamestnanec spĺňať, aké zručnosti by mal ovládať, ako si má zostaviť životopis), návštívili inovačné SURF studio a absolvovali prehliadku budovy, tiež  si užili  splav Malého Dunaja na trase Hurbanova Ves - Vodný mlyn Jelka,  na záver týždňa sa  sa zabavili v zábavnom centre TEAM UP,

            - II. C a II. E navštívili Múzeum holokaustu v Seredi, ktoré vzniklo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi. Predstavuje autentické miesto viažuce sa k tragickému obdobiu riešenia židovskej otázky na Slovensku počas druhej svetovej vojny. V múzeu sú vystavené dobové dokumenty, fotografie a predmety súvisiace s prenasledovaním Židov na území Slovenska. Návštevu múzea s výkladom hodnotíme ako prínosnú, keďže sme nadobudli ďalšie vedomosti o židovskej komunite so zreteľom na obdobie holokaustu a vyhodnotili ju ako veľmi zaujímavú. 

          • Druháci počas maturít

          • Počas maturít  sme strávili príjemný deň v prírode. So žiakmi II. C a II. E sme absolvovali náučný chodník Červený most – Železná studnička. Železná studnička nás očarila nádychom romantiky, dobrým počasím, turistikou a na záver sme si vychutnali malú opekačku, podelili sme sa, každému sa ochutnávka ušla a mohol si ju v spoločnosti spolužiakov vychutnať.

          • galéria Nedbalka

          • V máji sa žiaci druhých ročníkov zúčastnili komentovanej prehliadky - vzdelávacieho programu - v galérii Nedbalka. Zaujalo ich nielen zaujímavé architektonické riešenie budovy, ale i množstvo rôznorodých vystavených diel z obdobia Moderny.  Veríme, že ich budú tieto zážitky inšpirovať aj v rámci kreatívnej práce v predmete Digitálny dizajn.

          • 20. rokov v Európe a kreativita na hodinách nemčiny

          • 9. mája všetci Európania oslavovali Deň Európy. Pri príležitosti 20.výročia od založenia Európskej únie sme sa s triedou V.D vybrali navštíviť náš slovenský Dom EÚ v Bratislave. Naši prvovoliči boli z pripraveného workshopu nadšení, pretože si otestovali nie len schopnosť komunikovať v nemeckom jazyku, ale tiež nadobudnuté vedomosti, čo im v Kahoot kvíze prinieslo aj zaujímavé výhry. Ďakujeme Kancelárii Európskej parlamentu v Bratislave za možnosť rozšíriť si naše poznanie😊. Takto a aj rôznymi inými spôsobmi sa učitelia snažia na hodinách nemčiny rozvíjať kreativitu, podporovať žiakov v snahe o sebarozvoj a zvyšovať záujem o štúdium cudzích jazykov, u nás najmä nemčiny. Vytvárajú so žiakmi  vlastné tipy na učenie cudzieho jazyka, reklamy k výrobkom, nástenky na určitú tému, vymýšľajú nadpisy k vlastným výtvarným dielam.  Na spestrenie hodiny používajú pantomímu a učenie v skupinách na stanovištiach a pod. 

              

             

          • Exkurzia Zlín 2024

          • Začiatkom mája sme so žiakmi navštívili mesto Zlín. Prvá zastávka bol Filmový uzol 📽, kde si žiaci mohli vytvoriť svoje vlastné animácie, spoznávali sme históriu a osobnosti zlínskych ateliérov. Zašli sme tiež do slávnej fabriky firmy Baťa 💼, pozreli sme si legendárnu kanceláriu a vyviezli sme sa až na vrchol mrakodrapu s krásnym výhľadom na mesto. Hneď vo vedľajšej budove sme si na záver pozreli expozíciu topánok 👠  z celého sveta a pre celý svet. 

          • Divadelné predstavenie

          • Maturanti stihli v tomto školskom roku absolvovať divadelné predstavenie Na západe nič nové. Súčasťou predstavenia  bola aj prednáška, ktorá nám otvorila oči v rôznych dobových pohľadoch na toto literárne dielo. Predstavenie vnímame za prínosné, cítili sme sa príjemne a poznatky z predstavenia určite využijeme aj pri príprave na maturitu. 📚

          • DEŇ ZEME

          • Ďen Zeme je príležitosťou na oslavu našej planéty a životného prostredia 🌏. My sme sa tento deň rozhodli osláviť uprataním okolia školy a úpravou školskej záhradky 🌺

          • Otvorenie Dverí do Nemeckej Kultúry - návšteva Goethe inštitútu


          • V dňoch 14. a 15. marca 2024 mali žiaci 1.C a 3.E príležitosť na obohatenie svojich vedomostí prostredníctvom návštevy Goethe Inštitútu v Bratislave. Táto vzdelávacia inštitúcia je zameraná na šírenie nemeckého jazyka a kultúry.
            Jednou z hlavných častí návštevy bola interaktívna hodina nemeckého jazyka, ktorá umožnila našim žiakom rozšíriť svoje jazykové zručnosti a zdokonaliť sa v konverzácii. Skúsení učitelia vytvorili príjemné a podnetné prostredie, ktoré ich za povzbudilo k aktívnej účasti. Témy boli ekologické cestovanie a nemecká krajinoveda.
            Dôležitou časťou bola aj prehliadka knižnice Goethe Inštitútu, kde sa mohli oboznámiť s bohatou zbierkou nemeckých literárnych diel.

            Návšteva Goethe Inštitútu v Bratislave bola pre našich žiakov nielen príležitosťou na preskúšanie si svojich vedomostí na interaktívnej hodine nemeckého jazyka, ale aj cestou k lepšiemu pochopeniu a objavovaniu nemeckej kultúry.


             

          • Športujeme:)

          • V týchto jarných dňoch sa rozbiehajú rôzne športové aktivity, turnaje, ktorých sa naši žiaci veľmi radi zúčastňujú.  U nás v škole sa  uskutočnil turnaj v stolnom tenise, zúčastnili sme sa Bratislavskej ligy v malom futbale a  postúpili  do osemfinále BA kraja. Nasledoval futbalový turnaj za  vysokej účasti žiakov. Zabavili sme sa, zašportovali  a utužili priateľstvá.

             

          • Veľtrh podnikateľských talentov

          • Dňa 16.4.2024 žiaci tretích ročníkov navštívili zaujímavé podujatie, "Veľtrh podnikateľských talentov" organizovaný neziskovou organizáciou Junior Achievement. Mali príležitosť prezrieť si stánky študentských firiem, ktoré ich môžu inšpirovať v ďalšom ročníku v rámci predmetu Cvičná firma a taktiež si mohli naživo pozrieť prezentácie študentov v anglickom jazyku. Veľtrh sa konal v priestoroch obchodného centra Nivy na Mlynských nivách v Bratislave.

          • Slovenské národné múzeum

          • Žiaci II. A triedy 27.03.2024 navštívili SNM. Okrem dobrej nálady, ktorú si so sebou priniesli,  získali cenné informácie o exponátoch a zbierkach,  ich histórii. Zažili sme  nečakané momenty bádania,  vnímali  muzeálnu estetiku. Zaujímavý  výstavný  priestor s grafickým dizajnom a so zvukovými nahrávkami ostane v našich spomienkach nadlho.